Despre JuniorProtect

Junior Protect este un proiect in cadrul caruia dorim sa va comunicam atat beneficiile, cat si riscurile folosirii indelungate a calculatorului de catre copii, oferindu-va in acelasi timp gratuit un instrument de monitorizare si restrictionare a aplicatiilor, care va poate ajuta in protejarea copilului fata de riscurile la care se poate expune folosind calculatorul.

Implicandu-va in monitorizarea activitatilor desfasurate pe calculator de copii dvs, minimalizati riscurile la care se expun

Un calculator, daca este si conectat la Internet, este un instrument care ofera copilului acces nelimitat la informatii si metode multiple de comunicare. Internetul poate ajuta copilul sa gaseasca resurse educationale, carti sau documente, enciclopedii si materiale de referinta din aria lor de studiu. Pot vizita chiar si muzee virtual, accesand informatii pe care altfel nu le-ar fi putut accesa. Mai mult, folosirea calculatorului ajuta copiii sa isi imbunatateasca atentia, indemanarea si abilitatile analitice.

Beneficiile sunt multiple, insa nu trebuie neglijate nici riscurile la care se expun copiii online sau prin utilizarea indelungata a calculatorului. Acestea sunt variate si afecteaza mai multe aspecte ale vietii lor.

Potentiale riscuri

Online, copiii pot sa aiba o serie de activitati `neproductive`, chiar daunatoare dezvoltarii lor. Acestia pot intalni pe forumuri sau chat persoane care au un comportament agresiv, pot oferi informatii personale necunoscutilor sau pot accesa pagini cu continut explicit, interzise minorilor. Depedenta de calculator, jocurile violente, chiar si pariurile online, din pacate au facut si victime in randul copiilor. De aceea este esential ca dvs. sa luati masuri si sa monitorizati indeaproape activitatea copiilor dvs.

Stabiliti cateva reguli, un program de lucru si discutati cu copilul pericolele la care se poate expune online. Consultati un oftalmolog si un medic pediatru care sa va sfatuiasca asupra duratei optime de folosire a calculatorului, astfel incat sa nu fie afectata sanatatea copilului.

Stabiliti un set de reguli si discutati cu copilul pericolele la care se poate expune online.
Descarcati de aici un mini-ghid* pentru activitatea pe calculator a copiilor!
*Ghidul e in format .pdf
Instalati Junior Protect pe calculatorul dvs!
Junior Protect va ajuta sa monitorizati activitatea online a copilului, sa restrictionati pagini web cu continut inadecvat si sa creati intervale orare dedicate activitatii pe calculator. Descarcati programul gratuit accesand butonul de mai jos au sectiunea Download din bara de meniu.
DESCARCA
Opinia specialistului
"Un aspect alarmant este instalarea dependentei de calculator (asociata cu depresia, anxietatea, deficitul de atentie), care poate afecta planul emotional, fizic, social si educational. Statul la calculator in exces si lipsa activitatii fizice sunt specifice unui stil de viata sedentar care favorizeaza obezitatea, accesarea site-urilor pentru adulti creste riscul comportamentelor neadecvate in rindul copiilor, jocurile agresive contribuie la desensibilizarea in fata fenomenului violentei. Folosit insa, ca si instrument de invatare, exprimare, achizitie de cunostinte, calculatorul prezinta avantaje incontestabile formarea deprinderilor practice si abilitatilor de investigare stiintifica, stimularea motivatiei intrinseci, memoriei vizuale, creativitatii tehnice. Accesul la Internet incurajeaza atitudinea pozitiva fata de tehnologie, fata de schimbare, orientarea spre nou, independenta, deci dezvolta atitudini creative."
Prof. Psiholog Psihologie scolara, Psihoterapie cognitiv-comportamentala
"Principalul pericol al utilizarii calculatorului pe termen lung este acela ca copilul poate deveni efectiv dependent de calculator, traind intr-o lume virtuala, cu consecinte negative asupra comportamentului lui in societate si asupra sanatatii. Copilul nu va mai socializa, va renunta la joaca in aer liber in favoarea programelor de chat si a jocurilor electronice. De asemenea dezvoltarea fizica este afectata din cauza utilizarii excesive a calculatorului influentand pe termen lung dezvoltarea psihica si elaborarea unor sisteme de valori corecte. Utilizat cu masura, calculatorul reuseste sa dezvolte viteza de reactie a copilului, ii mareste orizonturile si il va ajuta ca adult, sa se integreze intr-o lume a electronicii. Calculatorul poate fi atat mijloc de recreere cat si de instruire."
Simona Ungurean - Parinte
"In functie de timpul petrecut in fata calculatorului, acesta poate deveni `prieten` sau `dusman` al copiilor. Copiii care petrec prea mult timp la calculator devin irascibili, neprietenosi, singuratici, obositi. Pentru acei copii care sunt supravegheati de parinti si nu stau foarte mult la calculator, efectele sunt benefice: copiii descopera, se informeaza jucandu-se si li se dezvolta deprinderile de munca ordonata."
Georgeta Iacob Invatatoare